"

Kontaktfamiljer sökes

den 14 januari 2016 kl 10:58

Vill du ställa upp för ett barn eller ungdom som behöver lite miljöombyte? Har du intresse av att aktivera en tonåring eller är du bra på att bara lyssna? Då kanske ett uppdrag som kontaktfamilj vore något för dig?!

Uppdragen som kontaktfamilj kan se väldigt olika ut. Ibland är det barnen som behöver stöd, ibland är det en förälder som behöver avlastning. För att bli kontaktfamilj behöver du ingen utbildning. Du får stöd och vägledning av oss. Ersättning betalas ut som baseras på uppdragets omfattning. Insatsen kontaktfamilj är helt frivillig och kan avbrytas när personen själv begär det.

Som kontaktfamilj tar man emot barn i hemmet en eller flera helger/månad. Syftet med insatsen är framför allt att barnet får vara med i familjens normala dagsrutiner och får ta del av de aktiviteter man normalt skulle ha gjort ändå. Ibland kan man som kontaktfamilj göra särskilda utflykter med barnet tex besöka en djurpark eller lekanläggning, det finns dock inga krav att man ska vara en ”aktivitetsfamilj”.

Vem kan bli kontaktfamilj?
Det är viktigt att personer som är kontaktfamilj själva lever i en stabil social situation. Som kontaktfamilj behöver man ha erfarenhet av barn och unga genom egna barn, genom sitt yrke eller på annat sätt. Det finns inga givna regler för hur familjeförhållandena eller boendet ska se ut. Man kan vara gift, sambo eller ensamstående med eller utan barn. Det viktigaste är att man har resurser över i form av tid, tålamod och omtänksamt intresse.

 

Hur blir man kontaktfamilj?
Är du/ni intresserade av att bli kontaktfamilj eller vill veta mer om vad det innebär så är ni välkomna att kontakta Helene Ejergård, tfn 0941-141 49, e-post helene.ejergard(a)asele.se