"

Vän i Åsele

Integrationsservice bedriver tillsammans med Svenska Kyrkan, Filadelfia och Röda Korset projektet Vän i Åsele där vi söker språkvänner till nyanlända i vår kommun.

Syftet med en språkvän är att det ska hjälpa våra nyanlända kommuninvånare att snabbare bli bekant med svensk kultur och svensk vardag samt att få mer möjligheter att träna sig i att prata/förstå svenska. Det är svårt att veta hur allt fungerar och hur man gör, om man inte känner någon som man kan fråga.

Att få möjlighet att träffa personer som bott längre tid i Sverige (kanske hela livet) och prata svenska är nyckeln till integration och etablering i Sverige. Att få mötas och prata om sådant som är angeläget, roligt och intressant är viktigt för alla!

Som språkvän blir du/ni matchad med en nyanländ person eller familj. Ni väljer själv vad ni gör tillsammans och hur ofta. Det kan vara allt från att ta en promenad, fika, se fotboll, lyssna på musik, spela spel eller bara träffas och umgås. Ni kommer även få tips på aktiviteter att delta i, som utflykter med andra inom projektet, kulturarrangemang, caféer m.m.

Alla kan bli språkvän, såväl unga som äldre personer. Det kan vara en person, ett kompisgäng, en familj, en förening eller ett företag. Din insats blir din tid, din medmänsklighet och dina kunskaper om vad som finns att göra i Åsele. Du kanske t.o.m. får en vän för livet!

Senast uppdaterad: 2017-03-17
Uppdaterad av: Inger Olofsson