"

Åseles natur

-- Solnedgång Sörsjön liten.jpg
Åsele ligger i södra Lappland i norra Sverige. Naturen består av ett skogslandskap som genomkorsas av Sveriges längsta älv: Ångermanälven. Det finns många sjöar, tjärnar, bäckar som ger ett gott fiske och möjlighet till båt- eller kanotturer. Det finns också ett myrlandskap där det växer hjortron, i övrigt finns både hallon, lingon och blåbär att plocka i skogarna liksom svamp.

Landskapet är kuperat och man kan se många bevis från Inlandsisen så som exempelvis rullstensåsar, grottor, kanjoner och klippformationer. Vårt högsta berg, Stenbithöjden, når 668 m.ö.h. Det är dock bara några timmars bilfärd till riktiga fjäll i grannkommunerna med toppar som når en bit över 1500 m.ö.h.

Den svenska skogens konung, älgen, finns det gott av i våra trakter och under vintern även renar. I övrigt ser man ofta råddjur, räv och olika stora fåglar som tjäder och orre.

Åsele befinner sig i växtzon 6 eller 7 beroende på avstånd till Ångermanälven. De ljusa somrarna gör det gynnsamt att odla bär, rotfrukter, grönsaker och blommor. Skogarna består av en blandning av barr- och lövträd så som gran, tall, björk och asp.

**********************************************************

-- Naturcollage.jpg