Spara vatten -tips

Vatten är en av våra viktigaste resurser. Klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar hotar vår tillgång till rent vatten.

Vi behöver alla hjälpas åt att hushålla med vattnet. Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande. Men vi kan spara många liter vatten bara genom att göra smarta val. Här hittar du tips om hur du kan bli vattensmart.

Smarta tips i vardagen

Laga läckor
Många bäckar små gör en stor å. Laga droppande kranar, rinnande toaletter och läckande ledningar.

En droppande kran kan förbruka så mycket som upp till 40 000 liter vatten på ett år. I en rinnande toalett kan det gå åt så mycket som 300 000 liter vatten på ett år. Det motsvarar 2 700 badkar.

Kyl ditt vatten i kylskåpet
Fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet. Då slipper du låta vatten rinna tills det är kallt.

Diska/ tvätta effektivt
Undvik att diska under rinnande vatten. Använd istället diskhon eller en balja. Har du diskmaskin, kör endast fulla diskmaskiner. Då sparar du stora mängder vatten, särskilt om din diskmaskin inte är vattensmart.

Tvätta endast fulla maskiner, Då sparar du stora mängder vatten, särskilt om din tvättmaskin inte är vattensmart.

Duscha smart
Med en så enkel detalj som att byta duschmunstycke kan du halvera mängden vatten som går åt. Ännu bättre blir det om du dessutom kortar ner dina duschar och stänger av vattnet när du tvålar in dig.

Undvik att bada badkar
Det går åt cirka 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället.

Goda tandborstnings- och rakningsvanor
Stäng kranen när du borstar tänderna eller rakar dig. Då sparar du upp till hela 6 liter vatten i minuten.

Tvätta bilen i en modern biltvätt
Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet. Biltvätten ska också ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet. Det är ett extra plus om biltvätten också är miljömärkt.

Tvätta inte bilen hemma på gatan. Då åker det förorenade vattnet rakt ut i havet.

Translate the website with Google translate.