En asfalterad väg som leder i i Älgsjö under en blå himmel med stora måln.

Älgsjö

Bara åtta kilometer från Åsele centralort ligger Älgsjö, precis vid avtagsvägen mot Lycksele. Byn har fått sitt namn från Älgsjön som en gång låg vid den ursprungliga bosättningen. I dag är Älgsjön inte mycket mer än en tjärn omgiven av myrmark, men byn Älgsjö är desto livskraftigare.

För den natur- och friluftsintresserade utgör Älgsjö ett utmärkt hem med närhet till både naturen och Åsele centralorts alla samhällstjänster. I Älgsjö är snöskoterintresset stort och byn har flera leder som lämpas sig utmärkt för snöskoteråkning vintertid. Varje år anordnas också en snöskoterträff i Gammskola där snöskoterfantaster från Älgsjö och andra byar samlas.

Foto: Nicolina Gulin
Gammskola Foto: Nicolina Gulin

Gammskola är den anrika byggnad som en gång tjänade som Älgsjös skola, men som i dag utgör byns samligslokal där bybor träffas för fester, middagar och möten. Förutom snöskoteråkning kan man i Älgsjö även ägna sig åt exempelvis vandring längs byns olika leder, fågelskådning vid Älgsjöns utkikstorn eller jakt inom byns jaktområde.

I Älgsjö kan man bo med den lappländska naturen runt husknuten och samtidigt ha bekvämligheten av närheten till livsmedelsaffär, barnomsorg, skola, sjukvård, äldrevård och arbeten. Åsele centralort ligger inom tio minuters bilfärd från Älgsjö. För skolbarn erbjuds även skolskjuts in till Åsele centralskola.

Foto: Nicolina Gulin
Grävling Foto: Nicolina Gulin

Translate the website with Google translate.