Ett drönarfoto över Fredrika by med det omgivande vattnet och skogen.

Fredrika

Fredrika är en av Åsele kommuns största byar, belägen 56 kilometer öster om Åsele centralort. Fredrika ingår i det landområde som inofficiellt kallas "Drottninglandet" efter drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden som 1799 gav byn dess nya namn.

Sedan 1799 har Fredrika vuxit till den by den är idag. För den som är intresserad av fysisk aktivitet eller friluftsliv erbjuder Fredrika stora möjligheter till aktiviteter i den kringliggande naturen. I Fredrika finns allt från gym och gymnastik till skidåkning, skridskobana och löparstråk. Bara ett par mil från Fredrika ligger också Ekopark Käringberget med sin vackra natur och spännande vandringsleder.

I Fredrika behöver man dock inte välja mellan naturnära miljö och tillgång till samhällstjänster. Man får båda! Fredrika har såväl en egen livsmedelsaffär som äldrevård och egen räddningstjänst. I byn finns även förskola och grundskola för årskurs ett till tre. För de äldre barnen tillhandahålls skolbuss in till Åsele Centralskola. 

Fredrika har också ett rikt kulturliv med många föreningar och eget bibliotek. På biblioteket anordnas ofta aktiviteter för såväl stora som små, speciellt under skolloven. Därutöver ligger ett Buddharama tempel beläget på toppen av ett berg i byn. Alla är välkomna att besöka platsen.

Även för den arbetssökande utgör Fredrika en utmärkt plats att slå sig ned på. Den som inte arbetar i byn kan njuta av att bo på en naturskön plats där barnen kan växa upp i en trygg, hemtrevlig miljö, samtidigt som arbetet kan nås genom en timmes bilkörning till någon av de närbelägna grannorterna Åsele, Lycksele eller Bjurholm.

Translate the website with Google translate.