Ett spegelblankt vatten i Hälla. Bilden tagen från en båt in mot land där hur och träd står vid strandkanten.

Hälla

Hälla ligger vackert belägen utmed Ångermanälvens strand cirka tre mil från Åsele centralort. Sedan byns grundande i slutet av 1600-talet har Hälla varit en plats på gränsen mellan olika socknar och kommuner. Det är byn även idag där den står längs väg 90 på gränsen mellan Åsele- och Sollefteå kommun.

Hälla är en by med rik lokalhistoria som gärna förs vidare av ortens invånare. För den intresserade finns mycket information att hämta om byns skola, handelsmän, företagare och bygemenskap. Det som är mest framträdande idag är bygemenskapen. Hällas byalag har genomfört flera projekt för att underlätta samlingspunkter för byns invånare, exempelvis genom byggandet av byns bagarstuga som nu står till fritt förfogande för byns alla invånare.

Foto: Inger OlofssonFoto: Inger Olofsson 

Foto: Inger OlofssonFoto: Inger Olofsson

Sörsjön (Södra Hedvattensjön) är en annan av Hällas samlingsplatser. Sörsjön erbjuder en vacker naturupplevelse för såväl fiskefantaster som livsnjutare som vill ta del av den vackra norrländska naturen.

I Hälla finns även ett flertal företag som sysselsätter invånarna, bland annat Hälla 50-tals Café som håller öppet under sommaren. Caféet är välkänt för sin originalinredning från 50-talet. För den som vill bo i naturnära miljö finns  arbetsmöjligheter inom pendlingsavstånd. Med bil kan man nå Åsele inom 25 minuter och Junsele inom 30 minuter. 

Foto: Inger Olofsson
Foto: Inger Olofsson

Kontakt
Om du är intresserad av Hälla och har frågor om byn och livet där, är du välkommen att kontakta en representant för byn via kontakten nedan:

Inger Olofsson: inger.k.olofsson@gmail.com

Translate the website with Google translate.