E-utbildning i samisk kulturförståelse

Sveriges första e-utbildning i samisk kulturförståelse har lanserats under hösten. Syftet är öka kunskapen om samisk kultur och samers rättigheter i hälso- och sjukvården. Utbildningen vänder sig främst till dig som arbetar inom vård och omsorg, men även du som är: chef inom kommunal verksamhet, medarbetare på kommunen eller privatperson.

E-utbildningen är framtagen för vårdpersonal i de regioner som ingår i Kunskapsnätverket för samisk hälsa; Västerbotten, Norrbotten, Jämtland Härjedalen och Dalarna. Men utbildningen är öppen för alla, oavsett arbetsplats. Den är dessutom kostnadsfri.

– Vi förutsätter att många chefer inom region och kommun ska se den här e-utbildningen som en möjlighet att höja medarbetarnas kompetens om samisk kultur, säger Britt Sparrock som företräder Sametinget i Kunskapsnätverket för samisk hälsas styrgrupp.

– Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ställer krav på alla regioner och kommuner att främja samisk kultur. Att öka personalens kulturkompetens är ett bra sätt att göra det på, avslutar hon.

E-utbildningen består av sex kapitel på vardera cirka 20 minuter. De teman som behandlas är:

● urfolket samer och samers rätt
● samisk historia
● kultur och identitet
● rasism och diskriminering
● hälsa och sjukdom
● kommunikation och vårdbesök

Källa: Region Västerbotten

Läs mer om e-utbildningen på Region Västerbottens webb.

Klicka här för att komma direkt till e-utbildningen. 

Senast uppdaterad den 3 december 2020

Translate the website with Google translate.