Krisberedskapsveckan

Just nu är vi mitt i en pågående kris, en pandemi som påverkar oss och vår vardag. Till exempel kan vi inte besöka matbutiker som vanligt. Många av oss är vana att handla flera gånger i veckan och inte behöva planera för så lång tid framåt.

När allting fungerar är vardagen enkel. Men i framtiden kan till exempel IT-störningar påverka våra transporter eller betalsystem. Extremväder kan orsaka långa strömavbrott. Till viss del går det att vara förberedd på det.

Att skaffa en krislåda med matvaror att ha hemma, behöver inte vara dyrt eller krångligt. Köp lite extra av det du brukar äta, sådant som håller länge. Att ha mat och mediciner hemma för någon eller några veckor framåt är mycket bättre än ingenting och ger samhället tid att hantera krisen. När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst.

Vid lånedisken på Åsele bibliotek finns checklista att hämta upp med förslag på vad du kan ha i din krislåda!

På dinsäkerhet.se finns information om din hemberedskap och även checklistan att ladda ner: https://www.dinsakerhet.se/kris-och-krig/forbered-dig-for-kris/din-krisberedskap/

Hylla hjältar under coronakrisen
En del av kampanjen för krisberedskapsveckan äger rum på instagramkontot @Dinsakerhet - se där artister varje dag klockan 15 kommer genomföra en livespelning för att hylla alla bra initiativ som tagits under coronakrisen.

Tisdag 12 maj - Petter
Onsdag 13 maj - Tjuvjakt
Torsdag 14 maj - Kalle Moraeus
Fredag 15 maj - HEMLIG
Lördag 16 maj - Silvana Imam
Söndag 17 maj - Molly Sandén

Vill du också skicka en hyllning som visas upp på Instagram? Kontakta Dinsäkerhet via direktmeddelande i Instagram-appen eller via mejl. Skickar du en film får den vara max en minut lång, och tänk på att inte ha med några detaljerade personuppgifter. Mejla in din hyllning på sverigehyllar@msb.se

Foto: Thomas Henrikson, MSB

 

Senast uppdaterad den 28 maj 2020

Translate the website with Google translate.