Se upp för renar på vägarna!

Vårflyttningen av renarna pågår nu för alla samebyar, kanske i två veckor till. Det beror på väder och vind hur lång tid det tar. Var uppmärksam och kör extra försiktigt, du kan möta renar var och när som helst längs med Doroteavägen, Lyckselevägen, Vilhelminavägen och väg 92, på sträckan mot Umeå.

Information från Vägverkets webbplats: "Det är viktigt att vara extra försiktig på sträckor med viltvarningsskyltar, anpassa körningen när man ser djur på körbanan och att köra i låg hastighet.

I trafiken är det alltid viktigt att respektera den eller det som man möts av; ge djuren god tid att passera. För de flesta djur innebär en konfrontation med trafik ett stressmoment och deras primära instinkt är att fly vilket kan, precis som för oss människor, innebära irrationella handlingar.

Om en olycka inträffar ska man ringa 112

Om olyckan är framme, så måste man alltid ringa 112, det är olagligt att inte anmäla en olycka. Detta gäller både om du kör på tama och vilda djur. Tänk på att:

  • Placera ut varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Markeringsremsan ska hängas på den sida av vägen där viltet försvann. Även om viltet ligger dött på platsen ska man märka ut den.
  • Se till att du har en viltolycksremsa i bilen. De finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor."

Om du inte har viltolycksremsor och en olycka har inträffat, märk ut med plastpåse eller liknande och fäst på en pinne eller något som tydligt syns vid sidan om vägen.

Vill du lära dig mer om renskötselåret? Läs då gärna på Samiskt informationscentrums webbplats som du kommer till om du klickar på den här länken.

Senast uppdaterad den 28 maj 2020

Translate the website with Google translate.