Skydda dig från telefonbedrägerier

Det finns bedragare som utnyttjar att det är många som just nu vill vaccinera sig. Se upp för falska telefonsamtal och personer som ber dig att lämna ut kortuppgifter, koder, logga in via bank-ID eller på din bank. Bedragare riktar ofta in sig på äldre personer och andra utsatta grupper.

Polisen skriver på sin webbplats om att just nu utnyttjar bedragare att många vill vaccinera sig mot covid-19. Bedragarna säger att de ringer från till exempel Folkhälsomyndigheten eller Region Västerbotten eller 1177 Vårdguiden, och vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kommer kräva att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id, detta ska du absolut inte göra. Lägg direkt på luren om du får denna typ av samtal.

Läs mer på Polisen webbplats och få exempel på hur bedragarna kan gå tillväga. 

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen.se

Även 1177 Vårdguiden har lagt ut information för att förtydliga att de aldrig kommer att kontakta dig per telefon för att boka vaccination (såvida du inte själv genererat ett ärende hos dem).

Det här kan du tänka på om någon sms:ar eller ringer och säger att de är från 1177 Vårdguiden:

  • 1177 Vårdguiden på telefon ber dig aldrig att identifiera dig med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
  • 1177 Vårdguiden på telefon tar aldrig betalt med Swish.
  • Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.
  • 1177 Vårdguiden skickar inte kallelser till provtagning.

Källa 1177 Vårdguiden. Läs hela nyheten om detta på deras webbplats. 

Senast uppdaterad den 23 februari 2021

Translate the website with Google translate.