Summering av folkhälsoarbetet 2024

Så här har arbetet med folkhälsa sett ut under året.

Arbetet mot segregation är ett högt prioriterat område och 2018 tog Regeringen fram en långsiktig strategi för att minska och motverka segregation. Regeringen har utfärdat statsbidrag till socioekonomiskt eftersatta kommuner (2018:152) med syfte att stärka ekonomisk och social utveckling. Bidraget ska användas till att stärka ekonomisk och social utveckling och för att ta fram en övergripande plan för hur arbetet ska genomföras.

Höjdpunkter: 

  • Samverkan och synergier med projektet Youth up North 
  • Ett antaget folkhälsopolitiskt program och ett folkhälsoråd på gång 
  • Hälsans väg 

Under slutet av 2023 meddelades kommunen om att Åsele var en av 5 personer som tilldelats projektet Youth up North. Folkhälsosamordnaren har under 2024 startat upp arbetet genom att exempelvis sammankalla en styrgrupp till projektet samt medverka i rekryteringen av en ungdomskonsulent. Efter att ungdomskonsulenten tillträdde sin tjänst i juni, har folkhälsosamordnaren fortsatt samverka med projektet som en stödjande roll, då projektet har stor nytta för hälsan hos kommunens unga. 

Precis som tidigare år har folkhälsosamordnaren representerat Åsele i de regionala nätverken för folkhälsa, suicidprevention, och våldsprevention. I år även nätverket för förebyggande av ANDTS (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar). 
 
Under 2024 har ett reglemente för Folkhälsorådet har arbetats fram, i samverkan med Brottsförebyggande samordnare och en politiker i kommunen. Förhoppningen är att dokumentet ska antas i politiken under 2025 och att det första mötet ska genomföras därefter. 

Folkhälsosamordnaren har blivit introducerad för det samordnade arbetet med alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar (ANDTS), och under andra halvan av året genomfört Länsstyrelsernas och CAN:s grundutbildning i området. 

I mars genomförde Åsele Centralskola en friluftsdag på Åslia, där projektmedlet för folkhälsa bekostade hyra av bussar. 

En revidering av kommunens Kulturplan har genomförts, där representanter från skolan, samisk förvaltning och föreningslivet bjöds in att inkomma med synpunkter i en remissrunda. I denna fastställs kulturens roll för folkhälsan, och vikten av inkluderande arrangemang. 

Under sportlovsveckan bokades en dansinstruktör till Fritidsgården och höll ett pass för mellanstadieelever och ett för högstadieelever. 

En bild som visar fotbeklädnader, person, golv, inomhus

Automatiskt genererad beskrivning
Bild: Dans för hälsa under sportlovet. 

 

Folkhälsosamordnaren har också utökat arbetet med våldsprevention, och bland annat genomfört Länsstyrelsens processledarutbildning under året. Ett nystartsmöte med Kommunteamet för våldsprevention genomfördes i december månad. 

I maj lanserades ”Hälsans väg” med de nya skyltarna Rörelse för alla. Hela 89 personer genomförde rundan på invigningen. Den äldsta deltagaren var 88 år och den yngsta var 2 år. 14 personer vann priser i ett lotteri. Inför invigningen besökte folkhälsosamordnaren samtliga gruppboenden och dagliga verksamheter i kommunen för att informera om satsningen, även alla avdelningar på det kommunala äldreboendet Åseborg. Både Folkbladet och Lokaltidningen uppmärksammade lanseringen med reportage. Alla bilder från invigningen kan ses HÄR. 

En bild som visar utomhus, träd, person, fotbeklädnader

Automatiskt genererad beskrivning
Bild: Invigning av Hälsans Väg

 

SPF Seniorerna Klippan Åseles genomför årligen en folkhälsovecka. I år deltog folkhälsosamordnaren i programmet med att ge en föreläsning om kommunens arbete med folkhälsa, detta i Vuxenskolans lokal. 

Under skolavslutningskvällen genomförde folkhälsosamordnaren ”Blås grönt” kampanjen, där 30 ungdomar deltog, mer än dubbelt så många jämfört med tidigare år. 


Bild: Ungdomar kunde tävla om priser genom att avstå alkohol under skolavslutningskvällen. 

 

Folkhälsosamordnaren har under året utrett möjligheterna att köpa in Piffl-boxar, för förvaring av aktivitetsredskap, men konstaterat att kostnaden för detta är för hög i nuläget. 

I juni genomförde folkhälsosamordnaren i sällskap från IFO och Polisen en uppmärksamhetskampanj av Polisens material ”Våga tipsa”, som syftar till att minska våld i nära relationer. Informationsblad och sadelskydd delades ut i samhället och sattes upp på viktiga platser. 

En bild som visar text, mark, handskrift, utomhus

Automatiskt genererad beskrivning
Bild: Sadelskydd och informationsbroschyrer som delades ut vid uppmärksamhetskampanjen för att minska våld i nära relationer. 

 

I september genomfördes en träff med fokus på Fysisk aktivitet på recept (FaR), där representanter från föreningslivet bjöds in att diskutera möjligheter och utmaningar tillsammans med kommunala och regionala tjänstepersoner. Detta följdes upp i december med ett nytt möte. 

Under höstlovet hyrdes en landhinderbana på 20 meter in till sporthallen, för att erbjuda en rolig lovaktivitet till barn och unga. Detta var särskilt uppskattat eftersom att simhallen varit stängd för renoveringsarbete under stora delar av året. Under jullovet kommer allmänheten att bjudas in till att prova hinderbanan igen. 

En bild som visar lekplats, rutschkana, inomhus, blå

Automatiskt genererad beskrivning
Bild: En uppblåsbar hinderbana hyrdes in till sporthallen under höstlovet och jullovet. 

 

Folkhälsosamordnaren har även liksom tidigare år varit ansvarig för planering och genomförande av psykeveckan. Under året genomfördes en satsning på elever och personal i åk 6-9 som fick lyssna till Maria Dufvas föreläsning om barn och ungas säkerhet på nätet. Föräldrar och andra trygga vuxna bjöds i sin tur in till att se en webbsändning med ett föreläsningsinnehåll anpassat till vuxnas roll. Arrangemanget anordnades i samverkan med Storuman, Sorsele och Norsjö kommun, där elever och allmänheten i alla fyra kommuner fått ta del av samma föreläsningar. 

En bild som visar inomhus, Konferenssal, Konvent, byggnad

Automatiskt genererad beskrivning
Bild: Maria Dufva föreläser för elever och personal i ÅK 6–9.

 

Den 11 november antogs Åseles första folkhälsopolitiska program i kommunfullmäktige. Du kan ladda ner programmet HÄR.

Den 28 november gästade Folkhälsosamordnaren Tillgänglighetsrådet i kommunen för att informera om senaste nytt inom området, lokalt och regionalt. 

Ett samarbete med Jägareförbundet i Åsele-Fredrikas jaktkrets har etablerats, där plastkort med information om att rädda liv båda i psykisk kris och vid fysisk skada. Genom att scanna en QR-kort hänvisas man vidare till en hemsida med mer tips och information. Ett medlemsutskik via mejl planeras till alla medlemmar och korten kommer distribueras via ett antal knytpunkter i kommunen, liksom på Jägareförbundet Västerbottens kontor i Umeå.

Rörelsefrämjande material har delats ut till Fågelstigens gruppboende och Åseborg. 

Skyltar med en 4-kamp i skogen har köpts in som familjeaktivitet. Konceptet heter Naturkul och bidrar till en bättre folkhälsa genom att skapa rörelseglädje och upptäckarlust i direkt koppling till naturen. Grenarna ser olika ut beroende på årstid. Skyltarna kommer så småningom att placeras längs en skogsstig bakom i korsningen vid Movägen/Hedvägen. Mer information kommer spridas på anslagstavlor och kommunens hemsida. Kulturhuset kan också kontaktas vid frågor. 

Tack vare projektmedlet har vi även kunnat finansiera en motionsdans på Kulturhuset för vuxna och äldre samverkan med Åsele IK, för social fridans till ett liveband. En aktivitet som brukar vara populär och uppskattad. 

Vi från styrgruppen för Folkhälsa vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt har deltagit i folkhälsoaktiviteterna det här året, och till de som har samverkat med oss för att genomföra dem. 

Senast uppdaterad den 19 december 2024

Translate the website with Google translate.