Beredskapsveckan 2022

Använd veckan (alltid v.39) som en årlig påminnelse för att se över din beredskap.

DU är en del av Sveriges beredskap

Var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för vår egenberedskap. Vi behöver också engagera oss lokalt så att vi kan bidra aktivt även i nästa kris.

Hemberedskap

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Nedan länk finns det tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris i samhället.

Läs på msb.se - Förbered dig checklista

Förbered dig tillsammans med andra

Om krisen eller kriget kommer behöver vi alla hjälpas åt. Ifall du känner dina grannar blir det lättare att samarbeta och hjälpa varandra. Som en del av en förening eller frivillig försvarsorganisation kan du göra viktiga insatser.

Bli medlem i en frivillig försvarsorganisation (msb.se)

Din kropp behöver mat

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta! Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa annars.

Tillgång till mat i kris

Mat är grunden för vår existens, men också viktig för vår sociala samvaro. I Sverige har vi gott om mat, men om det blir ett långvarigt elavbrott, importstopp till följd av krig eller någon annan kris kan det bli brist på vissa matvaror. Därför är det bra att ha extra mat i skafferiet för en vecka.

Bra mat att ha hemma inför kriser:

  • snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
  • havredryck, sojadryck, torrmöjlkspulver
  • matolja, hårdost
  • färdigkokta linser, bönor, grönsaker
  • konserver

Klicka här för att komma till msb.se - Krisrecept

Förvara maten rätt

Det är viktigt att förvara mat och livsmedel rätt, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet, medan det fortfarande är kallt där och maten är färsk. Även om strömmen försvinner håller frysen sig tillräckligt kall i ett par dygn. Öppna frysdörren så få gånger som möjligt, och stäng den snabbt igen så att kylan håller sig inne. Har du balkong eller altan kan du förvara maten där när det är kallt ute.

Glöm inte kontanterna

Du kan behöva ha kontanter hemma för att kunna handla. Vid strömavbrott fungerar varken uttagsautomater eller kortbetalning. Ta i förväg ut kontanter om kan, och förvara på ett säkert ställe. Räkna på vad du behöver för en vecka.

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Broschyren innehåller många tips för att du ska kunna ta ditt ansvar om samhället inte fungerar som vanligt. Den handlar om hur vi ska bli bättre förberedda på till exempel allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter.

Läs den så att du kan agera och hjälpa andra ifall något händer. Ansvaret för Sveriges säkerhet och beredskap är gemensamt för alla som bor här.

Via länken nedan kan du också lyssna på broshyren samt finns den i flera språk.

Klicka här för att läsa "Broschyren Om krisen eller kriget kommer"

Det finns en massa mer information på msb.se klicka på länken för att komma dit (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Senast uppdaterad den 15 april 2024

Translate the website with Google translate.