Egenprovtagning för covid-19

Region Västerbotten erbjuder egenprovtagning för covid-19. Du som har haft milda symtom i minst ett dygn kan ta prov på dig själv med hjälp av ett provtagnings-kit för att se om du har en pågående infektion orsakat av coronavirus. Du ska endast ta prov om du har symptom eller har blivit kontaktad av vården rörande smittspårning. Alla som bor med en som är misstänkt sjuk i corona ska också stanna hemma oavsett ålder.

Du som är vuxen eller i tonårsåldern kan ta prov på dig själv om de här sakerna stämmer in på dig:

  • Du har milda symtom som kan tyda på covid-19. Det kan till exempel vara hosta, snuva, halsont, illamående eller nedsatt lukt- eller smaksinne.
  • Du har haft symtom i minst ett dygn.
  • Du har ett svenskt personnummer

Du kan göra egenprovtagning i Västerbottens län även om du inte bor här utan befinner dig tillfälligt i länet.

Har du allvarliga symtom ska du inte ta prov själv. Du som inte kan eller vill ta prov på dig själv ska kontakta Åsele sjukstuga för bedömning på 090-785 91 76 och eventuell bokning av provtagning. Det gäller också dig som inte har ett svenskt personnummer.

Egenprovtagning för barn från sex till 12 år

Egenprovtagning för barn med milda symtom är tillgängligt på flera orter i länet. Provtagningen går till på samma sätt som för vuxna och tonåringar men utförs med hjälp av vårdpersonal.

Du som vårdnadshavare registrerar barnets prov och väljer Personlig kod som identifieringssmetod. Koden behövs för att se provsvaret.

När ska jag inte lämna prov?

Du ska inte lämna prov för covid-19

  • om du inte har symtom, även om det finns sjuka i din omgivning
  • om du haft symtom under längre tid än en vecka
  • för att kontrollera om du är frisk eller smittfri.

Hämta och lämna provtagningskit

Det är en bra om provtagningskitet hämtas av någon som är symtomfri, till exempel en familjemedlem eller vän. En symtomfri person bör också lämna in kitet när provet är taget.

Obs! Om du inte har någon symtomfri person som kan hämta/lämna provtagningskit åt dig, ring Åsele sjukstuga på tel: 0941-143 00 vardagar kl 07.30-11.55 samt 13.00-17.00 för information.

Hämta provtagningskit

Provtagningskit kan hämtas av symtomfri person vardagar kl 07.15-11.55 samt 13.00-17.00 i receptionen på Åsele sjukstuga.

Inlämning av provtagningskit

Vardagar mellan kl 07.15-14.30
Inlämningsplats: Taget prov lämnas (av symtomfri person) i lådan direkt innanför dörren vid distriktssköterskemottagningen/BVC/MVC. Obs! Direkt ingång utifrån, se skyltar.

Så här gör du egenprovtagning

Instruktioner om hur du gör egenprovtagningen följer med provtagningskitet eller se instruktionsfilmen i toppen av den här sidan. Instruktionerna finns också på flera språk. För att registrera ditt provtagningskit behöver du tillgång till smartphone eller dator.

När du väntar på ditt provsvar

Ditt provsvar kommer inom 48 timmar från det att du lämnat provet.

Medan du väntar på provsvaret ska du:

  • inte gå till din arbetsplats, skola eller motsvarande
  • undvika kontakt med personer utanför ditt hem. Om du någon gång måste röra dig utanför hemmet ska du hålla minst två meters avstånd till andra människor
  • inte resa med kolletivtrafik som till exempel buss eller tåg
  • i övrigt bete dig så att du inte sprider eventuell smitta vidare.

När provsvaret är klart får du ett sms. Logga in med BankID eller din personliga kod på webbplatsen direkttest.se för att läsa svaret. 

Andra språk - other languages

Mer info på 1177.se finns här.

 

Foto: Mufid Majnun

Senast uppdaterad den 15 april 2024

Translate the website with Google translate.