Ny lag för minskad trängsel på serveringar

Vi måste alla hjälpas åt att minska spridningen av covid-19. Därför har riksdagen beslutat om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Kommunen ansvarar för tillsynen och kan besluta om föreläggande eller att stänga serveringar som inte följer lagen. Men även du som gäst har ett ansvar för minskad smittspridning.

Från 1 juli 2020 och året ut gäller en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Den nya lagen innebär att restauranger, caféer och andra ställen som serverar mat eller dryck till allmänheten och erbjuder möjlighet till förtäring på plats måste vidta vissa åtgärder för att förhindra smittspridning. De måste till exempel utforma sina lokaler så att trängsel inte uppstår. Du som gäst ska kunna hålla ett säkert avstånd till andra.

Kommunen ansvarar för tillsynen och kan ta beslut om föreläggande eller att stänga verksamheter som inte följer lagen. I Åsele kommun är det miljöenheten som kontrollerar att serveringarna följer lagen och tar beslut om åtgärder.

Ditt ansvar som gäst

Vi har alla ett ansvar för att minska spridningen av covid-19. Genom att undvika trängsel och hålla avstånd till andra kan du som gäst minska risken för smittspridning och hjälpa serveringsstället att följa lagen så att de kan fortsätta ha öppet. Tänk på det här innan och när du besöker en servering:

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk
  • Håll avstånd till andra, till exempel när du väntar på att beställa vid en disk, väntar på att betala eller hämtar mat från en buffé.
  • Flytta inte på bord och stolar. De är placerade så att du som gäst ska kunna hålla avstånd till andra.
  • Sitt vid ditt bord när du äter och dricker.

Klagomål om trängsel på serveringar

Om du upplever trängsel på en restaurang eller annan servering kan du lämna ett klagomål till miljöenheten. Du kontaktar oss på miljobygg@asele.se eller 0941-140 00. Vi behöver veta:

  • Vad du har sett – beskriv händelsen så tydligt du kan
  • Namn på serveringen
  • Datum för händelsen
  • Tid för händelsen

Du kan inte lämna klagomål om trängsel på andra platser än serveringsställen som erbjuder möjlighet till förtäring på plats.

Trängsel på andra platser än serveringar

För trängsel på andra platser än serveringar gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Föreskrifterna gäller till exempel för vissa glasskiosker, food trucks och take away-ställen som saknar sittplatser och bord, butiker, kollektivtrafik eller allmänna platser. Ansvaret att följa föreskriften ligger på verksamhetens ägare och allmänheten. Om du upplever trängsel på en sådan plats ska du alltså vända dig till den som driver verksamheten.

Senast uppdaterad den 6 juli 2020

Translate the website with Google translate.