Emelie Ahlqvist är anställd som inflyttarlots i Åsele

Emelie har arbetat sedan några veckor tillbaka som inflyttarlots i Åsele kommun inom Region 10:s samverkansprojekt Move up North.

Projektet har som målsättning att skapa en mer hållbar kompetensförsörjning och på lång sikt bidra till att skapa ett robust samhälle med utvecklingspotential. 

Vem är du? 
- Jag heter Emelie och bor i Åsele tillsammans med min sambo och vår son. Jag kommer ursprungligen från en mindre by utanför Vilhelmina. Jag har alltid tyckt det är roligt att resa och se nya ställen, men längtar alltid tillbaka till lugnet. Att ha närhet till natur och fjällen har alltid varit viktigt för mig då jag i min uppväxt spenderade lov och många helger i fjällstugan. 

Känslan att här vill jag stanna 
Emelie flyttade till Åsele med tanken på att hon skulle flytta hem igen efter att plogkontraktet tog slut. 
-Snabbt kände att jag ville fortsätta bo och bilda familj här. Lagom stort och har allt man kan behöva. 

Berätta om din tjänst, vad gör en inflyttarlots? 
-Som inflyttarlots kommer jag att jobba med inflyttningsfrågor. Hjälpa de som vill flytta hit men som kanske inte riktigt vågat ta steget, stödja dem när det kommer till boende, arbete och fritidsliv. Helt enkelt att vara ett stöd under flyttprocessen. 

 

- En stor del av inflyttalotsarnas arbete kommer att handla om att attrahera hit människor som inte redan vet att de vill flytta till Åsele eller någon av våra övriga inlandsorter. Det kommer handla mycket om att synas men också att arbeta med våra attraktionsfaktorer för att utveckla och göra det lättare att ta steget att flytta hit. Inflyttarlots är en ny roll som ska få växa fram inom projektet Move up North.  

Vilka fördelar har Åsele som du vill lyfta? 
- Vår fantastiska natur, vi har den bara runt knuten. Vi har mycket fritidsaktiviteter med fina gemenskaper att erbjuda här att som vi ska vara väldigt stolta över. 

Vad ser du mest fram emot med rollen som inflyttarlots? 
- Att lyfta vår kommun och allt den har att erbjuda, se möjligheter och en framtidstro med att locka hit folk. Att få hela vårt inland att växa!  

Emelies topp tre fördelar som Åsele har är:  

  1. Vi har närhet till fjällen, städerna, närhet till flygplatser och goda bussförbindelser mellan dem. 
  2. Vi har billiga hus, vi har möjligheten att både jobba och utbilda oss på distans med naturen runt knuten. Att behöva bo i en stad för ett jobb är numera inte alltid ett måste. 
  3. Alla känner alla och det gör att det finns en trygghet. Vi pratar med våra grannar, vi lånar saker mellan varandra, håller koll på varandras egendomar då grannen är bortrest utan att behöva fråga. Bara en sådan enkel sak som att hälsa på den vi möter efter vägarna och i butikerna, utan att ens känna varandra. Den vänligheten är nog något vi tar förgivet.
Senast uppdaterad den 15 april 2024

Translate the website with Google translate.