Vad är matavfall?
Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Rester, både tillagade och råa, av:
- Kött, ost
- Pasta, ris
- Grönsaker
- Rotfrukter
- Frukt
- Bröd, kakor
- Fisk och skaldjur
- Äggskal Te (även påsar)
- Kaffe (även filter)
- Lite hushållspapper och servetter
Lägg allt matavfall i papperspåsen. Tänk på att låta maten rinna av innan du lägger den i påsen.
Använd matavfallspåsar och ställ alltid påsen i hållaren så ventileras den bättre. Vik ner kanten på påsen så står den stadigare. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder. Fyll påsen till den streckade kanten och vik ihop påsen.
När du går ut med matavfallspåsen till ditt kärl ställer du den först på frys- och torkhyllan som finns i delen av avfallskärlet tillägnat matavfall, märkt med en äppelskrutt.
Du kan också sortera ut ditt matavfall genom egenkompost, för detta krävs en godkänd anmälan till Miljö- och hälsoskyddsenheten.