Handlingsplan mot invasiva växter
EU har en förordning om invasiva främmande arter. De arter som är listade får du INTE ha på din trädgård, på din mark, dela frön eller sprida växtdelar. Det är inte heller tillåtet att låta dessa arter växa eller reproducera sig.
EU-LISTADE ARTER SOM FINNS I ÅSELE KOMMUN
JÄTTEBALSAMIN (lmpatiens glandulifera) bekämpar vi enligt följande
Växten är inte giftig för människor eller djur och är relativt lätt att bekämpa. Växten slås av i markhöjd eller dras upp om rötterna är ytliga. Det är dock oerhört viktigt att detta görs vid rätt tidpunkt.
Om man klipper ner förtidigt, så skjuter plantan upp nya skott. Görs det för sent så kommer den att sprida frön.
När det skall göras beror på vart i landet man bor. En bra riktlinje är när växten precis ska till att blomma. Om den hunnit långt i sin blomning, så är säkraste sättet att dra en säck över blommor och fröställningar, knyta åt och klippa av stjälkarna.
Eftersom fröna är livskraftiga i ca 2år, så kontrollerar vi de områden vi vet av under 2-3år för att se till att arten förvunnit. Om vi väljer att klippa av växtdelar och lägga i säck. Kör vi det till återvinningscentralen och lägger de i en speciella container, därefter körs växterna till förbränning.
JÄTTELOKA (Herecleum mantegazzianum) bekämpar vi enligt följande
Jättelokan är inte en perenn (flerårig) utan en hapaxant, vilket innebär att den endast blommar en gång. Det betyder att om man VÄNTAR TILL DEN BLOMMAT ÖVER och sedan tar bort (och bränner) frukterna innan de är mogna så DÖR HELA PLANTAN DÄREFTER.
Men om man klipper ner plantan före blomning, så kommer den att komma igen gång på gång så länge den har energi kvar i roten. Den kan också komma att bilda nya rotskott och breda ut sig och om man låter den fröa av sig så bildas massor av nya plantor.
Arten har MYCKET STARK växtsaft och i kombination med solljus kan svåra brännskador uppstå. Därför krävs skyddsdräkt, skyddsglasögon och handskar vid bekämpning av växten.
ICKE EU-LISTADE ARTER I ÅSELE KOMMUN
Blomsterlupin Lupinus polyphyllus Lupinerna växer i stort sett i hela Åsele Kommun, främst efterväg 92. Ingen bekämpning pågår, men på vissa områden slås de ner efter blomning.