Flytta hit
Åsele kommun har tre ambassadörs-hushåll som representerar ett liv i Åsele kommun. Ambassadörerna har olika historier kring varför de valt att bo i Åsele, hur det är att leva här och vad som är bra och mindre bra med Åsele. Men en sak har de gemensamt – de trivs. Med hjälp av företaget NaltaFoto har vi intervjuat våra ambassadörer.
Malvina Edström
Malvina är 22 år gammal och bor i byn Älgsjö, cirka 1 mil utanför tätorten. Malvina har vuxit upp i Älgsjö med sin familj. Hon flyttade in i en lägenhet i tätorten, men bestämde sig efter lite över 1 år att köpa ett eget hus och flytta tillbaka till byn.
Vad var det som gjorde att du flyttade tillbaka till Älgsjö?
Det var väl att överhuvudtaget bo i en lägenhet, det är väl inget man vill. Jag har aldrig velat bo mitt i smeten, det är skönt att bo på sidan av.
Vad är den största fördelen med att bo i en by?
Att man får vara ensam. De grannar man har vet man precis vilka det är, det är lättsamt.
Vad gör du på din fritid?
Jag håller på med hästar på Åsele Ridklubb. I somras införskaffade jag en Ford Fairlane, så det blir till att ragga en del med vänner och familj. Vi har ju enstaka uteställen att gå till och det behövs egentligen inget mer. För oss som bor här blir det mer speciellt och uppskattat då det är någon tillställning i Åsele, det blir ofta en stor uppslutning. Då det händer något i grannkommunerna så kan man åka dit. Jag tror att vi som bor i Åsele tar mer till vara på såna tillfällen.
Vad gör du på en grå och regnig söndag?
Då kan vi ta jänkaren och åka och fiska eller grilla, allt går att göra!
Vad är utmaningarna med att bo i Åsele?
Det finns saker som man hade önskat var mer lättillgängligt. Eller åtminstone att det fanns inom en 10-mils radie. Ibland blir man tvungen att åka en bit för ett ärende eller om man ska köpa något eller liknande.
Vad är fördelarna med att bo i Åsele?
Jag tycker att det är mysigt och bekvämt att alla känner alla, det är en trygghet, man känner sig trygg i Åsele. Och alla föreningar som finns i Åsele som man kan engagera sig i, jag har ju till exempel mitt gäng på Ridklubben. Men det finns verkligen föreningar till alla och för alla möjliga intressen. Det blir även tajtare av att bo så här, alla åldrar umgås. När det händer något så får alla vara med och det är aldrig något tjafs om det. Det är en annan typ av värld som vi lever i gentemot en stad.
Om du funderar på att flytta hit så gå ut på helgerna och träffa folk, det kommer inte vara några problem med att komma in i ett umgänge. Du kommer att vara välkommen!
Familjen Braber
Corina och Patrick den Braber har bott i Sverige, närmare bestämt Fredrika sedan maj 2022 med deras två söner, Dylan och Jaden. De kommer ursprungligen från en liten stad i Nederländerna.
Varför flyttade ni till Fredrika?
Naturen, människorna, friheten och Fredrika Camping. Det är billigt att bo här jämfört med Nederländerna. Människorna är trevliga och lugna, och vi fick mer tid när vi flyttade hit. Även skolan är bättre, den är lugnare, klasserna är mindre, lärarna har mer tid för barnen och de får mer tid till att vara utomhus. Det var en stor anledning till att vi flyttade hit. Sen ville vi även ha något för oss, vi ville ha ett hus eller stugor med aktiviteter eller liknande. Vi hittade Fredrika Camping och något inom oss kände att vi skulle kolla upp det. En vecka efter att vi haft kontakt med Åsele kommun så var vi det nya ägarna av campingen. Det är en bra camping för oss, den är perfekt. Det går även väldigt bra för oss just nu. Vi har mycket att göra, vi har många gäster och det är så roligt
Ni har barn också? Hur reagerade dom på att flytta hit?
Ja vi har två barn. De båda älskade idén, deras mind-set var från första början ”varför inte?” Genom hela resan var de väldigt öppna och trygga i processen. Om dom hade sagt att dom ville så hade vi inte flyttat. Men dom tyckte att det var ett äventyr. Det var såklart jobbigt i början eftersom dom började i en klass där alla pratade svenska. Men efter några månader gick det lättare med språket och han var mycket gladare över skolan.
Vad skulle erat tips vara till en familj från ett annat land som ville flytta hit?
Gör det bara, följ hjärtat och gör det bara. Det finns jobb och det är billigt att bo här, så enkelt är det. Vi kommer aldrig att flytta tillbaka.
Saknar ni något?
Nej. Om det är något vi verkligen vill göra så åker vi till en större stad. Men vi har alltid öppet fredag, lördag, söndag. Så om vi ska åka bort behöver vi planera mycket med skolan och så vidare. Men vi har många som hjälper oss med campingen också, så det brukar inte vara några problem. Vi har fått vänner i byn. För det mesta så saknar vi ingenting. I Nederländerna var det för mycket folk för oss, det är som en sardinask. Vi saknar ingenting, vår familj brukar ofta komma hit och det funkar jättebra.
Vad var det som var den största utmaningen?
Att hitta en skola i närheten. Vår ena son började på skolan i Fredrika och den andra åkte in till Åsele för att gå i skolan. I början var jag lite nervös över att dom inte skulle gå tillsammans, men det gick bra. Dom har fått mycket hjälp att lära sig språket och det har gått jättebra för båda två.
Vad brukar ni rekommendera era gäster att göra?
Åka till Nationalparken Björnlandet. Åka båt eller kanot, fisk, bada, åka skoter, gå ut i skogen och njuta av lugnet. Det finns många saker att göra här.
Vi har många planer för framtiden och vi ser en stor potential i Fredrika.
En av sönerna kommer in i intervjun:
Det var roligt att flytta till Sverige. Det svåraste var att lämna familj och vänner. Jag har fått många vänner i skolan nu. Den största skillnaden är att det är mer snö här, och att skolan är bättre.
Therese och Fredrik Gunnarsson
Therese och Fredrik som båda är uppvuxna i Åsele, flyttade från Åsele januari 2015 för studier, och flyttade tillbaka hösten 2020.
Det var familjen som gjorde att vi flyttade tillbaka, samt att det var fler och fler som valde att flytta hem eller att stanna kvar i Åsele. Vi väntade även barn, det gjorde att vi åkte hem till Åsele varje helg, det var här vi ville vara. Det är hit man kommer när man kommer hem. Det var det lättsammaste alternativet för oss i och med att vi skaffade barn, vi har ju både föräldrarna och mor- och farföräldrar här.
Hur tror ni att det är för barn att växa upp i Åsele?
Vi är ju uppvuxna här själva och det är tryggt. Det är fördelar med att det är litet. Här vågar man släppa ut barnen själva när dom är yngre, jämfört om man bor i en stad. Om ett barn kommer bort så vet de flesta vart barnet hör hemma och vet vilka föräldrarna är och kan få skjuts hem eller liknande. De kan få cykla själva till skolan. Om det är något som inte står rätt till så märker alla det. I en stad blir man mer anonym.
Finns det något ni saknar med stan?
Egentligen inte. Iså fall är det att gå ut och äta middag på något finare ställe. Eller när man behöver köpa något som man är i behov av direkt. Nu måste man avsätta en heldag för att åka till Umeå till exempel. Det är inget problem egentligen, man kommer in i det ganska fort. Även vården är svårare att utnyttja, särskilt med barnen är det nästan alltid att man behöver åka en bit för att få den vården man behöver, lasarett och BB till exempel.
Vad är utmaningarna med att bo i Åsele?
Utbudet är ju såklart mindre. Man får bli mer kreativ på ett annat sätt, med aktiviteter och dylikt. Therese säger att hon kanske är partisk men att hon tycker att livet blev mycket enklare när dom flyttade tillbaka. Man behöver aldrig leta parkeringsplats eller stå i kö. Man kan gå på ICA och vara klar efter 5 minuter, gentemot en stad där det kan ta lång tid att handla det man behöver. Allt är lättillgängligt och nära här, vi fick mycket mer tid när vi flyttade hem. Det är ett enkelt liv här jämfört med stan. Sen får man anpassa sig lite mer utefter vilka aktiviteter som sker och planera mer efter öppettiderna på till exempel Åslia, Simhallen och dylikt än vad man kanske är tvungen att göra i Umeå.