Magisk Skogsstig Åslia

Åslia är slalombacken i kommunen som erbjuder äventyr så väl vinter som sommar. Förutom backar för utförsåkning och ett längdskidspår finns Åslias Magiska Skogsstig som erbjuder vandring för så väl den erfarne vandraren som familjen på helgutflykt.

Vandringsleden utgår från parkeringen vid Åslias toppstuga dit man enkelt tar sig med bil längs en grusväg. Leden går genom tallskog och inkluderar vissa brantare partier. Längs vandringsleden finns flera vindskydd med eldstäder uppsatta. Vid eldstäderna finns ved utlagd. Veden ligger dock utomhus, så om hösten och våren rekommenderas att torr ved medtages. 

Foto: Christian Ortner
Foto: Christian Ortner

Intill det andra vindskyddet finns också en kallvattenkälla där man kan njuta av det förfriskande vattnet innan man vandrar vidare mot ledens utkikspunkt. Från den har man en slående vacker utsikt över de berg och skogar som omger Åsele tätort. Även från toppstugan på Åslia har man en fantastisk utsikt över Ångermanälven och den omkringliggande naturen. 

Magisk Skogsstig Åslia kan under vissa partier vara mycket våt att vandra efter, speciellt om hösten och våren. Därför rekommenderas användandet av vattentäta vandringsskor. 

Foto: Christian Ortner
Foto: Christian Ortner

Hitta hit
Kör (eller cykla, eller gå) drygt 1 km längs väg 92 mot Umeå. Följ skyltningen till en avtagsväg åt höger. Därefter leder en drygt 2 km lång grusväg upp till parkeringen och toppstugan. 

Grusvägen mot parkeringen och toppstugan innebär en höjning som på sina ställen är ganska brant. Om vintern kan det därför bli svårt att ta sig upp längs grusvägen utan fyrhjulsdrift om det är halka. 

Translate the website with Google translate.