Stenbithöjden

Stenbithöjden är ett naturreservat som erbjuder en vacker vandring genom en ombytlig natur. Vandringen leder upp till utkiksplatsen vid toppstugan varifrån vandraren har en storslagen utsikt över Stenbithöjdens vackra skogar och sjöar.

Den första delen av Stenbithöjdens vandringsled går över flackt myrlandskap i gammelskog med spångad vandringsled som leder fram till Höjdakojan. Höjdakojan utgör en perfekt rast- eller övernattningsplats där man kan pusta ut och kanske värma sig framför en lägereld. I Höjdakojan finns fyra övernattningsbäddar som bokas på OKQ8 i Åsele. Den som vill göra upp eld men inte övernattar i kojan bör ta med sig egen ved. Samtliga besökare uppmanas att noga följa reglerna kring eldning i naturreservatet.

Bortanför Höjdakojan fortsätter vandringsleden upp för en stigning mot toppstugan. Denna del av vandringsleden går också över ett myrlandskap, men är inte spångad. Rejäla vattentäta vandringskängor är därför att föredra. Så klart gäller det även för vandringsledens mer lättframkomliga första del. Vandringen upp till toppstugan må vara mer utmanande, men för den som fortsätter väntar en fantastisk belöning. Utsikten tillbaka ut över leden man gått är slående vacker!

FISKE

Många av tjärnarna i området hyser självproducerande bestånd av öring, men här finns även abborre, mört och sparsamt med gädda. Ett annat tips är Stenbitssjöarna i de högre delarna av reservatet. Intill några av sjöarna i området finns stugor för uthyrning b.la Tjusjöstugan och Oxtjärnstugan.
Uthyrning sker av Alban Regnoult 073-822 94 82

                                           Foto: Lin Kleiven
                                                    Foto: Lin Kleiven
Hitta hit
Stenbithöjden kan nås från så väl väg 92 mellan Åsele och Dorotea som väg 90 via Gafsele.
Från väg 92 svänger man söderut mot Lomsjö och sedan söderut igen mot Forsnäs. Efter att man passerat Forsnäs och Granliden på denna väg finns en den första entrén till naturreservatet vid ett grustag. Om man i stället fortsätter längs vägen och svänger västerut kommer man till en parkering vid den andra entrén.
 
Från väg 90 svänger man västerut i Gafsele, därefter svänger man höger i Björksele och efter det tar man av mot Granliden och Forsnäs. Då är man inne på samma väg som beskrivits ovan. Bilvägen till Stenbithöjden är något svårframkomlig med gropar och stenar. Färden underlättas därför av försiktig, inlands-van körning och fyrhjulsdrift.
Oavsett hur du tar dig till Stenbithöjden utlovas ett äventyr som kan upplevas under årets alla årstider, till fots eller på skidor. Så fyll termosen och bege dig ut. Stenbithöjden väntar!

Translate the website with Google translate.