Stipendier och utmärkelser

Åsele kommun delar varje år ut stipendier och utmärkelser till personer som gjort något extra för bygden inom kultur och idrott eller osjälviskt bidragit till sådant som varit till nytta och glädje för andra. Du som bor i kommunen kan nominera stipendiater och dina förslag ska motiveras och skickas in skriftligt.

Kulturstipendium

Åsele kommuns årliga Kulturstipendium delas ut till personer som har verkat för bevarande eller gynnande av den lokala kulturen.

Vinnare 2020 - Emma Hellgren

Emma började sin kulturella bana i Åsele musikskola där hon spelade piano. Med både sång och musik deltog hon i en hel del framträdanden på diverse musikcaféer och andra tillställningar. Som en del i att få fler ungdomar att intressera sig för kulturen startade Emma med fler en teatergrupp och ordnade även andra kulturella events på Åseles ungdomsgård. Emma har även gjort två dokumentärfilmer från Åsele, och var medskribent i en bok med historier från sin hembygd. Premiären av hennes dokumentär om Åselebandet Odd Tuesdays hoppas hon snart ska kunna visas.

Tidigare stipendiater hittar du här.

------------------------------------------------------------

Idrotts- o ledarstipendium 

Vinnare 2020 - Anki Bäcklund

För hennes engagemang i Åsele Ridklubb. Hon började tidigt engagera sig i klubben under 1980-talet som ryttare med egen häst, men nu går hennes tid på stallet åt att hjälpa andra.

När Anki inte är på jobbet går 99 procent av hennes vakna tid till att ideellt engagera sig för att barn och ungdomar ska kunna ha ridning som intresse i Åsele. Tillsammans med flera andra eldsjälar (ingen nämnd, ingen glömd) är hon drivande i arbetet att hålla ridklubben vid liv med allt från underhåll av byggnader och ridbanor, arbetsuppgifter och löner till anställda, planering och ledning av ridlektioner, vaccinering och inköp av hästar samt styrelsearbete och kassörsarbete. Förutom detta ska det även mockas skit, rullas höbalar, bokas hovslagare och ansvaras för hästarna dygnet runt under jourhelger.

Den ideella tid Anki Bäcklund lägger ner på Åsele ridklubb är minst sagt ett heltidsarbete och allt gör hon för att barn- och ungdomar ska kunna ägna sig åt hästar. Det visar hur viktigt vuxnas intresse och närvaro är för att barn ska kunna följa sina drömmar och lyckas inom idrotten. Även om Anki inte själv rider längre, har hon skapat goda förutsättningar för flera, framtida ryttare i Åsele genom sitt gedigna engagemang på stallet. 

Tidigare stipendiater hittar du här.

------------------------------------------------------------

Årets Åselebo 

Vinnare 2020 - Erik Karlsson

Erik är en eldsjäl som brinner för sin bygd och bidrar med otroligt mycket engagemang och tar många initiativ för bygdens utveckling och fortlevnad. Han har en enorm drivkraft och förmågan att få saker att hända och han har en stor framtidstro som han gladeligen delar med sig av till sina medmänniskor.

Erik är en föreningsmänniska ut i fingerspetsarna som ger otroligt mycket av sin tid till bygdens föreningar nu som ordförande i Fredrika Skoterklubb och Intresseföreningen Fredrikas Framtid, som verkar och gör gott för Fredrikabygden och för Åsele kommun i stort. Erik är också en driven företagare i kommunen som ofta tar initiativ till samverkan lokala företagare emellan och som alltid strävar mot att ge något tillbaka till bygden.

Erik är den man vänder sig till när man har ett problem, en fundering eller något som behöver göras, eftersom han är en problemlösare som bara ser just lösningar. Sist men inte minst är han en mycket god och hjälpsam medmänniska som aldrig tvekar att hjälpa den som står i nöd! Därför har han med bestämdhet gjort sig förtjänt att utnämnas till Årets Åselebo!

Tidigare mottagare av utmärkelsen hittar du här.

Translate the website with Google translate.