Feriejobb för ungdomar

Du som går i årskurs 9 eller första året på gymnasiet har möjlighet att söka feriearbete i Åsele kommun. Genom "feriearbete" ges möjligheten att testa på arbetsmarknaden, lära sig nya saker och få goda erfarenheter att lägga till ett CV. Arbetet kommer att ske inom kommunens verksamheter

I Åsele kommun finns det många olika yrken och arbetsplatser. I sommar ska våra feriearbetare få ta del av det. Åsele kommun erbjuder 2 veckors feriejobb, s.k. arbetslivsintroduktion

Åsele kommun erbjuder ungdomar som går i årskurs 9 samt första året på gymnasiet feriearbete under 2 veckor, totalt 60 timmar.

För att ha chans att få feriearbete måste du vara folkbokförd i Åsele kommun.

Genom feriearbete ges möjligheten att testa på arbetsmarknaden, lära sig nya saker och få goda erfarenheter att lägga till ett CV. Arbetet kommer att ske inom kommunens egna verksamheter. I år kan platserna extra begränsade till följd av Covid-19. Vid fler sökande än platser kommer lottning att tillämpas.

Ansökan sker via Åsele kommuns rekryteringsverktyg Varbi där man ser aktuella platser och veckor.

Har du frågor gällande feriearbete kan du kontakta ansvarig person för feriearbete, kontaktuppgifter hittar du höger på sidan.

Sista ansökningsdag är 8/5 2022 Anmäl ditt intresse via Varbi: Feriearbete (varbi.com)

Har du frågor gällande feriearbete kan du kontakta ansvarig person för feriearbete, kontaktuppgifter hittar du höger på sidan.

Vanliga frågor och svar om feriearbete 

1. Vem kan söka feriearbete?

Svar: Ungdomar som är folkbokförda i Åsele kommun och går årskurs 9, samt första året på gymnasiet.

2. Hur söker jag?

Svar: Du ansöker via Åsele kommuns rekryteringsverktyg Varbi.

3. Vilka typer av arbete finns det?

Svar: Som läget ser ut i år med pandemin så vet vi inte riktigt ännu vilka platser som kommer att bli aktuella. Det är väldigt begränsat med platser och vi kommer tyvärr inte kunna garantera alla som söker en plats men det är vår ambition.

4. Hur kan jag påverka var jag får jobba och med vad?

Svar: Här kan man fylla i om man till exempel ska åka bort och inte kommer att vara i Åsele vissa veckor. Det finns dock ingen garanti för att du får ett jobberbjudande inom den typen av arbete du önskar. Uppge även om det är något speciellt vi behöver veta om dig.

5. Vilka arbetstider har jag?

Svar: Det kan variera beroende på arbetsplats man blir tilldelad.

6. Vilka tidsperioder kan jag ansöka om?

Svar: Feriearbetet pågår i två veckor under olika perioder över sommaren. De som erbjuds feriearbete i perioden där midsommarveckan ingår, arbetar en dag mindre. Detta löser vi så att man lägger ut dom arbetstimmarna på resterande dagar så att man ändå jobbar 60 timmar på 2 veckor.

7. Får jag jobba mer än en period?

Svar: Nej. Eftersom så många som möjligt ska kunna erbjudas ett feriearbete.

8. Får jag ta ledigt under mitt sommarjobb?

Svar: Nej. Du måste arbeta den period du eventuellt blir erbjuden och är ledig övriga veckor under sommaren.

9. Vad tjänar jag?

Svar: 67 kronor i timmen.

10. När får jag lön?

Svar: För att få din lön är förutsättningen att du lämnar in en tidrapport.
Fyll i tidrapporten så att den är klar att lämna så fort månaden är slut. Din handledare kan hjälpa dig om du tycker det är svårt att fylla i den, din handledare ska även skriva under i granskningsrutan. Arbetar du under en period mellan exempelvis slutet på juni och början på juli ska du lämna in
två lönerapporter.
Tänk på att lämna in din tidrapport till Zandra Kalenius. Om du lämnar rapporten för sent får du inga pengar den månaden utan får vänta till nästa månads utbetalning.

Tidrapporten ska vara underskriven av både arbetsgivaren och dig som feriearbetare (arbetstagare).

11. Hur får jag lönen?

Svar: Lönen betalas ut en månad i efterskott, förutsatt att den kommit löneenheten tillhanda direkt efter månaden är slut. Löneutbetalningsdag är den 27:e i månaden. Löneförmedlande bank är Swedbank. Inga uppgifter om bank och kontonummer behöver lämnas till Åsele kommun

Om du inte har Swedbank och önskar att få din lön direkt på kontot gör du så här:

Du som har en e-legitimation kan gå in på följande länk och anmäla eller ändra kontonummer för din löneutbetalning www.swedbank.se/kontoregister

Saknar du e-legitimation tar du kontakt med din bank och anmäler dina aktuella kontouppgifter, vilket måste göras skriftligt eller genom personligt besök på banken.

12. Har jag rätt till ersättning om jag blir sjuk?

Svar: Nej, någon ersättning får du inte för de dagar du är sjuk.

13. Hur många får feriearbete?

Svar: Det är tänkt, 2022, att alla behöriga sökande ska erbjudas ett feriearbete under förutsättning att du ansökt under ansökningstiden.

14. Måste jag betala skatt på min lön?

Svar: All lön är skattepliktig, men om din årliga inkomst understiger 20 431 kr (2022) behöver du inte betala skatt. För att arbetsgivaren inte automatiskt ska dra skatt måste du fylla i en blankett om skattebefrielse (se fråga 15).

15.  Hur gör jag för att få skattebefrielse eller skattejämkning?

Svar: Om du tjänar under 20 431 kr under 2022 behöver du inte betala skatt.
Du kan fylla i Skattebefrielseblankett
"Intyg för utbetalning av skatt utan     skatteavdrag" och lämna eller skicka in den till arbetsmarknadsenheten innan du börjar arbeta så dras det ingen skatt på din lön, enklast är att skicka tillbaka den tillsammans med anmälningsblanketten. Blanketten kommer att skickas hem till dig med ansökningsblanketten. 

Om du tjänar 20 431 kr eller mer ska du betala skatt.
Läs mer i skatteverkets broschyr Sommar- och extrajobb (SKV 430 utgåva 20) (skatteverket.se)

16. Är jag försäkrad under mitt sommarjobb?

Svar: Ja, via Åsele kommun

17. När får jag veta om jag fått ett feriearbete?

Svar: Det meddelas via ett brev till dig när alla platser är tilldelade och klara, där kommer det även stå om du behöver tänka på något speciellt som har med arbetet att göra. 

18.Varför ska jag begära utdrag från belastningsregistret?

Svar: Alla som ska arbeta inom Åsele kommuns verksamheter där barn vistas ska visa upp utdrag från belastningsregistret. Så väljer man att jobba i en verksamhet där man vet med sig att det kommer finnas barn så rekommenderar jag att beställa ett registerutdrag från polisen i förväg eftersom det kan ta flera veckor att få utdraget. Blankett för att begära registerutdrag finns på polisens webbplats

Ifylld blankett ska du själv skicka till Polisen:

E-post: registerutdrag@polisen.se

eller skicka in via brev till: 
Rikspolisstyrelsen
Box 757
981 27 Kiruna

Du får sedan ett brev hem från Polisen med ditt utdrag ur belastningsregistret, detta brev får inte öppnas, utan det ska öppnas av förskolechef eller rektorn.

Translate the website with Google translate.