Natur & friluftsliv

Åsele ligger i skogslandet mellan fjäll och kust. Många har känner till Åsele för den årliga sommarmarknaden men här finns mycket mer att uppleva.


Landskapet i Åsele kommun varierat med ömsom berg, tjärnar, sjöar, bäckar, skog och myrmark. Ångermanälven flyter mitt genom kommunen. Främst växer mycket barrträd i trakten såsom tall och gran, men även björk samt lite andra lövträd. Det är ovanligt med fruktträd här i södra Lappland men bärbuskar trivs och det är gott om vilda bär såsom blåbär, lingon, hjortron på sensommar och höst.
För dig som tycker om att vara ute i skog och mark finns fantastiska vandringsleder, både kortare t.ex. för barnfamiljen och längre för dig som vill ha en större utmaning. Till exempel går det att vandra i vår nationalpark Björnlandet som har träd vilka många är flera hundra år gamla. Där finns Sveriges kanske finaste tall-urskog på en areal med 2 369 hektar som är hem för över 2000 rödlistade (sällsynta) arter.
Vi har 58 naturreservat i Åsele kommun. Stenbithöjden är det mest kända och ligger vid kommungränsen mellan Åsele och Dorotea. Där får besökaren en ursprunglig vildmarkskänsla, med fjällnära skogar och ett tjugotal småsjöar, tjärnar och bäckar med fint fiske. Området har lågfjällskaraktär och kan stoltsera med Åseles högsta berg, 668 meter över havet. Andra härliga naturupplevelser kan fås vid ett besök till Stockholmsgata som också är ett naturreservat och där finns en kanjonbildning vilken bildades av en mäktig isälv som gröpte ur den porösa berggrunden för cirka 9400 år sedan. Kanjonbildningen är 50 meter djup och 1,5 kilometer lång!
Bergvattenberget (Offerhällan) är en utsiktplats på en bergsklippa med ett 120 meters vertikalstup. Ett stängsel är uppsatt på platsen för besökarnas säkerhet. Offerhällan sägs var en helig plats för samerna som en gång levde i trakten. Offerhällan är utrustat med vindskydd, eldstad, bänkar, bord att sitta vid och avnjuta sitt medhavda fika medan man har en magnifik utsikt. I Åsele kommun har vi 20 olika fiskevårdsområden. För mer information om fiske läs på SödraLappland.nu.


Odling
Åsele är i zon 6 vilket innebär att det är fullt möjligt att odla sig en trevlig köksträdgård. Även om odlingssäsongen är kortare så gynnar sommarens ljusa nätter växterna. Fördelen med att somrarna är svalare här är att man vanligtvis inte behöver vattna lika mycket och också att skadedjur blir färre.   Dessutom, eftersom det alltid är rikligt med snöfall med andra ord och riktig vinter, skyddar snötäcket de vilande växterna. Till skillnad från södra delarna av landet där det ofta blir barfrost. Drömmen om att bli självförsörjande på grönsaker om sommaren är fullt möjligt att uppfylla hos oss.
Translate the website with Google translate.