Teater; Begrav mitt hjärta vid udtjajaure

Torsdag 11 november fick vi besök av Giron Sámiteater.

Giron Sámiteahter kom till Sjeltien tjïelte för att spela föreställningen "Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure" på sin turné genom Sverige. Föreställningen bygger på Lars Nordlunds bok med samma namn. 

Detta är en föreställning som tar upp frågor som vem äger rätten till marken? Vem är det som bestämmer var renarna får beta?

Sedan "lappkodicillen" blev underskriven år 1751 har regeringar, konventioner, utredningar och förordningar kommit och gått. Sverige och Norge har stridit i över hundra år om gränsdragningarna, och mitt i kampen har samerna stått utan att kunna påverka och blivit tvungna att infinna sig i att deras möjligheter att följa renarnas vandring har begränsats.

Då Sverige skulle förhandla med Norge om den gränsöverskridande renskötseln mellan Norge och Sverige utså den svenska regeringen Lars Nordlund, också kallats Uddtja Lasse, till att leda delegationen. Lars Nordlund hade jobbat som diplomat och haft medlingsuppdrag i stora delar av världen. Det svenska staten inte visste var om Lars sitt ursprung, något som skulle ge oanade konsekvenser. 

Föreställningen vistes för åk 7-9 i biosalongen på kulturhuset under skoldagen, och senare på kvällen för allmänheten. 

Translate the website with Google translate.