Christina parken
Bakgrund
Christina parken är ligger mellan kulturhuset och väg 92. Parken fick sitt namn ifrån drottning Christina som pekade ut vart Åsele skulle ligga. Kulturparken skapades 2017. Då skapade man fram en skylt med parkens namn samt en pergola i from av en krona som är upprättad till minne av drottning Christina. Ett stort Åselesmycke av trä placerades i parken med en informationsskylt.
Ankdammen
I Christina parken finns det en ankdamm. Mitt i dammen ligger en fontän placerad. På sommaren finns det vanligtvis ankor i dammen. Ta med dig ditt barn och mata ankorna. Tänk på att inte mata ankorna med bröd, de blir mätta men brödet innehåller inte den näring som ankorna behöver. Du kan istället ge dem ris, fågelfrön, grönsaker, havre, vete etc. Det finns också skyltar uppsatta vid ankdammen med tips på vad man kan mata ankorna med.
Mitten utav dammen finns en liten ö med ett liten hus. Där kan ankorna gå in och svalka sig i skuggan. På vintern lyser dammen upp med hjälp av ljusslingor samt en lampa i det lilla huset.
Jägers konstverk
I Christina parken har kommunen även en turistisk symbol som kallas jägergubben. Den togs fram av konstnären och Åselesonen, Lennart Jäger under hans tid på Konstfack i Stockholm. Den färgglada figuren med sin exotiska doft av beckolja tillverkades för turister i en mindre presentförpackning med sloganen, A taste of Sweden.
När det börjar på att bli mörkare ute, lyser Jägargubben upp utav en lampa som lyser på konstverket.
Andra sevärdheter
I Christina parken finns det också en bäck som rinner uppifrån och ner till dammen. Vill komma över på andra sidan bäcken går du över en liten bro. Du kan ta med dig picknick och sätta dig på en filt under ett av de fina träden i parken.
När du redan är ute och kollar på Christina parken kan du besöka Åseles kyrka som ligger innantill. Läs mer om Åsele kyrka på svenskakyrkan.se eller klicka här.
Om man är intresserad av att titta på en muralmålning finns det att se på kulturhusets vägg mot den stora parkeringen, vid UG ingången. Den skapades under ett arrangemang av konstnären Anya Blom under Åsele marknad år 2019. Läs mer om muralmålningen här.