Summering av folkhälsoarbetet 2023
Så här har arbetet med folkhälsa sett ut i Åsele kommun under året.
Under 2023 anställdes en ny folkhälsosamordnare samt en projektledare för meningsfull fritid. Projektledaren för meningsfull fritid har i huvudsak arbetat på fritidsgården medan folkhälsosamordnaren har koordinerat det övergripande arbetet med folkhälsa i kommunen. Detta genom att exempelvis inhämta och sprida kunskap om folkhälsa, initiera, leda eller medverka i relevanta nätverk samt planera eller stötta insatser och aktiviteter som bidrar till jämlik hälsa. Under året har även ett folkhälsopolitiskt program utformats. Det kvarstår att beslutas om hur, var och på vilket sätt det folkhälsopolitiska programmet praktiskt ska förvaltas och användas i kommunen framöver, där bland annat ett omtag av kommunens tidigare folkhälsoråd har nämnts som en viktig pusselbit. Därefter ska det folkhälsopolitiska programmet börja implementeras och förankras i organisationen. Detta blir utmaningar att anta under nästkommande år.
Så här har arbetet med folkhälsa sett ut i Åsele kommun under året:
PS! Observera att detta inte är en komplett lista på allt som har gjorts under året utan en sammanfattning av ett urval av händelserna.
· Den 7 februari antogs nya Regler och Riktlinjer för fritidsgården i KS.
· Under sportlovet anordnades en gratis biovisning, vilken blev mycket uppskattad. 145 personer deltog.
· Under påsklovet anordnades en gratis täljaktivitet på biblioteket, även den uppskattad.
· Den 2 maj genomfördes en ny-invigning av fritidsgården, vi hade öppet hus och bjöd på snittar och alkoholfri dryck och fick bland annat besök från Polisen.
Ungdomar spelar biljard med Poliser på fritidsgården.
· Den 14 september genomfördes en stor folkhälsodag i Åsele. Under förmiddagen hölls presentationer med aktuell information från Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten samt från Åsele kommuns folkhälsosamordnare och projektledare för meningsfull fritid. Agendan avslutades med en gemensam diskussion om svagheter och styrkor med folkhälsa i kommunen. Inbjudan till sammanträdet skickades ut till alla verksamhetschefer samt till tjänstepersoner med närliggande arbetsuppgifter i kommunen. Även kommunchefen, kommunstyrelsens ordförande och företrädare för oppositionen bjöds in. Sist men inte minst så gick en inbjudan ut till alla föreningar i Åsele kommun som företrädare för civilsamhället, där representanter från SPF Seniorerna och Åsele motorsällskap deltog. Totalt var det 35 personer som deltog i sammanträdet, vilket är det högsta deltagarantalet i jämförelse med motsvarande dialogmöten i andra kommuner i hela länet. Det visar på stort intresse för folkhälsa i vår kommun! Under eftermiddagen fortsatte diskussionen om folkhälsa internt med verksamhetschefer och tjänstepersoner i Åsele kommun. Bland annat så deltog Fritidsbanken på länk för att informera om deras verksamhet. Vi ser att det hade varit väldigt givande för Åsele kommun att etablera en Fritidsbank, men att det tyvärr inte är genomförbart i nuläget.
Mötesdeltagarna lyssnar på Anna-Karin Waenerlund från Länsstyrelsen under folkhälsodialogen den 14 september.
· Den 20 oktober bjöd vi på pizza på fritidsgården i samband med att Elin Nejne kom och berättade hur man kan engagera sig politiskt som ung och hennes egen resa från Åsele till EU-parlamentet i Bryssel – en väldigt inspirerande kväll!
Ungdomar på fritidsgården lyssnar till Elin Nejnes presentation om hur man kan påverka som ung.
· Under vecka 44 uppmärksammades Psykeveckan i Åsele kommun. Kommunen samarrangerade en kvällsföreläsning på biblioteket med (H)järnkolls ambassadör Jonas Lundström. Föreläsningen inleddes med sång från elever från Kulturskolan och lockade över 40 besökare. Tillsammans med Länsarbetsgruppen för suicidprevention erbjöds även alla medborgare i Åsele kommun att delta i Suicide Zero’s utbildning ”Våga fråga”.
· Höstlovsveckan (v.45) var en fullspäckad vecka med aktiviteter som till exempel spökvandring, pyssel, disco och LAN för kommunens barn och unga.
· Under vecka 47 var det dags att uppmärksamma den årliga nationella kampanjen för ’En vecka fri från våld’. Under fredagen den 24 november genomfördes ljuständning på fem olika platser i kommunen, fyra i Åsele tätort samt en i Fredrika. Ljusen ombekostades av Länsstyrelsen Västerbotten. Vi bjöd även in medborgare, politiker, tjänstemän och föreningar i Åsele kommun att vara delaktiga genom att tända egna ljus. De som ville uppmanades att dela en bild eller text med #åselekommunfrittfrånvåld. Vi fick väldigt stort gehör där bland annat Stiftelsen Åselehus, Systembolaget, Åselekraft, Colorama Åsele, Botaniq, Salong Nathalie, ABF Åsele och Coop tände ljus utanför sina lokaler. Det var även många som bar orangea kläder under hela veckan, både av företagare och andra, men också bland kommunens politiker och tjänstepersoner, där det på både Allmänna utskottet och Omsorgs- och utbildningsutskottets möten syntes orangea kläder lite här och där möteslokalerna.
· Under november var det invigning av en ny Replokal på fritidsgården, i samarbete med Kulturskolan. Västerbotten Kuriren, Folkbladet och Lokaltidningen har alla uppmärksammat detta.
· Den 2 och 3 december bjöd vi in alla ungdomar i Åsele kommun att prova på graffiti och samtidigt lämna sitt avtryck på en permanent väggmålning nere på fritidsgården. Temat för workshopen var ”Mitt Åsele”.
Fritidsgården fick nytt liv när ungdomar bjöds in för att prova på graffiti.
Tack vare projektmedlet från Tillväxtverket har vi utöver dessa aktiviteter även kunnat bekostat en bussresa till Åslia för en friluftsdag för Åsele centralskolas elever, samt en bussresa för att eleverna i Fredrika ska kunna åka på en utflykt till Mattjärn. Vi har även köpt in två badringar och en flytanordning till simhallen, badmintonstolpar till sporthallen, en skidtunnel till Åslia, nya biljardpinnar till fritidsverksamheten samt rörelsefrämjande lekutrustning till förskolorna i kommunen. På så sätt lämnar vi kvar något bestående efter oss, och ger de som inte har haft möjlighet att delta vid våra olika aktiviteter möjlighet att nyttja folkhälsofrämjande redskap vid tillfällen som passar dem under en lång tid framöver.
Vi från styrgruppen för Folkhälsa i Åsele kommun vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt har deltagit i folkhälsoaktiviteterna det här året, och till de som har samverkat med oss för att genomföra dem.